Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Între alegeri - la CSI

Între alegeri – la CSI

 Prim-ministra în exerciţiu, Zinaida Greceanâi s-a deplasat la Astana, Kazahstan pentru a participa la reuniunea şefilor de Guverne din CSI

Înfrângerea suportată pe 20 mai, la alegerile şefului statului, nu a împiedicat-o pe Zinaida Greceanâi să se deplaseze la Astana, în fruntea unei delegaţii guvernamentale, pentru a participa la summitul şefilor de Guverne din statele membre ale Comunităţii Statelor Independente.

Pe parcursul zilei de vineri, participanţii vor avea o întrevedere cu Preşedintele kazah Nursultan Nazarbayev, şi se vor întruni în şedinţă în format extins. La finele summitului, premierul în exerciţiu va susţine o conferinţă de presă în calitate de preşedinte al organelor constitutive al CSI.

Pe ordinea de zi a reuniunii sunt 18 chestiuni, inclusiv Planul de acţiuni pentru realizarea primei etape a Strategiei de dezvoltare economică a CSI până în 2020, Acordul privind schimbul de informaţii în domeniul combaterii criminalităţii, colaborarea în investigarea accidentelor aviatice cu implicarea navelor statelor membre CSI, Planul de acţiuni comune pentru elaborarea Sistemului unic de evidenţă a cetăţenilor ţărilor terţe sau apatrizi ce intră pe teritoriul CSI, Planul de acţiuni în domeniul colaborării în sfera umanitară în anii 2009 – 2010. De asemenea, vor fi examinate chestiuni ce ţin de dezvoltarea unui spaţiu educaţional unic, elaborarea medaliei comune „65 de ani de la victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei”, continuarea acţiunilor de căutare a militarilor dispăruţi fără urmă în timpul războiului din Afganistan în 1979 – 1989 etc.

Amintim că, în ajunul summitului CSI, Guvernul de la Chişinău a lansat o declaraţie acuzatoare la adresa României, în care se spune că „de la proclamarea Independenţei R. Moldova, conducerea României a lansat în repetate rânduri declaratii fara echivoc privind asimilarea inevitabila a Moldovei de catre Romania, imposibilitatea principiala de solutionare a problemei transnistrene si, in mod corespunzator, despre „reunirea” Moldovei cu România, drept singura perspectiva europeana palpabila pentru R. Moldova”.